Restauracja Kárpátia

Dziś zabieram Was na ciąg dalszy wycieczki po Ferenciek tere. Kolejna odsłona – Kárpátia.

Kárpátia to jedna z najstarszych restauracji Budapesztu, została otwarta w 1877 roku w nowo wybudowanym Ferenciek bazár i bardzo szybko zyskała taką popularność wśród peszteńczyków, że często kolejka oczekujących na stolik ciągnęła się aż do kościoła Franciszkanów. W 1925 roku została przejęta przez słynną dynastię restauratorów, rodzinę Spolarich, która przy udziale znanych artystów stworzyła tam nastrojowe, piękne wnętrza. W 1934 roku restauracja przeszła w ręce László Károlyi’ego, który nadał jej używaną do dziś nazwę. W 1949 roku została upaństwowiona, od 1957 roku stała się częścią sieci HungarHotels, a po 1997 roku została sprywatyzowana i przejęta przez znanego hotelarza Ákosa Niklai.

Dziś Kárpátia to 6 sal i słynna kuchnia serwująca głównie dania węgierskie, ale menu wzbogacono też o najmodniejsze smaki kuchni świata. Na tradycyjną kuchnię węgierską składają się tu potrawy z wszystkich regionów historycznych Węgier. Wystrój jest niepowtarzalny, np. główna sala przywołuje czasy węgierskiego gotyku i wojen z Turkami. Pozłacane ściany, na których wiszą historyczne obrazy powstałe w latach 20 XX wieku gościły nawet prezydentów i koronowane głowy. Jak powiedział nam przewodnik, miejsce często odwiedzali znani ludzie, pisarze, politycy, tu np. spotykał się z politykami premier Károlyi.

Lokal posiada wyraźnie wydzieloną część restauracyjną, stylową piwiarnię, która stanowi wejście do całości i zewnętrzny ogródek w stylu oranżerii, nadający się na wczesne posiłki. Ten sposób organizacji był bardzo charakterystyczny dla obiektów gastronomiczno-hotelowych z końca XIX i początku XX wieku i przywodzi na myśl wiele restauracji istniejących kiedyś w polskich miastach znajdujących się pod zaborem niemieckim. Goście opuszczali działającą we wcześniejszych godzinach piwiarnię, by późnym popołudniem przejść już do części restauracyjnej, w której podawano wino.

Ceny nie należą może do najniższych, ale też nie są jakoś bardzo wygórowane więc mieszkańcy miasta zwykli odwiedzać to miejsce na rodzinne obiady, biznesowe lunche czy jakieś inne specjalne okazje. Wieczorami można posłuchać tu cygańskich muzyków grających tradycyjne węgierskie utwory i muzykę cygańską, standardy jazzowe, znane klasyki operowe, fragmenty musicali, ale i bardziej współczesne tematy. Na stronie restauracji można zapoznać się z aktualnym menu.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s